14 May 2015

בודדים בצמרת:
 מנהיגות במגזר השלישי זקוקה לתמיכה!

עליזה מאיר-אפשטיין, מאמנת אישית בכירה/ איק"א
MASTER LIFE COACH/ ISRAEL COACHING ASSOCIATION

אין זה סוד שמנהיגים סובלים מבדידות בצמרת. מנכ"ל העמותה או החברה, יו"ר הועד המנהל, המפקד בצבא וגם ההורה למשפחה חד-הורית חווים נבדלות, ריחוק וניתוק משאר עמיתיהם. אפילו הזמר ו"מנהיג" תרבות הפופ, ראנדי נוימן, כותב בשירו "או, כמה בודד בפסגה".

במבט ראשון, נראה כי רב רובם של המנהיגים מבלים את ימיהם כשמסביבם אנשים רבים, וביניהם כאלה שמכבדים או מחבבים אותם. אז מאין הבדידות הזאת? פסיכולוגים מסבירים לנו כי הבדידות היא חוויה סוביקטיבית שתלויה בתפיסתו של היחיד. אנו חווים בדידות כשאנו תופסים את עצמינו כנבדלים רגשית ללא קשר למספר האנשים במחיצתינו. מנהיגים ידועים כמקבלי החלטות קשות, כקובעי תוצאות במצבים חיוניים, כמשפיעים על פרנסתם של עובדים ועל חייהם של רבים אחרים. לרוב, החלטות אלה מתקבלות ללא שותפים ובעקבות זאת, יש נטייה לחוש רגשי בדידות עמוקים.
Photo credit: Mic445

למנהיגות במגזר השלישי יש כישורים, תגמולים ואתגרים משלה. היא גם חווה בדידות מסוג מסויים המשפיעה הן על המנהיג היחיד והן על הארגון. מנהלי עמותות מרוחקים מהצוות עקב האחראיות המנהלית העליונה החלה עליהם ואף מהועד המנהל, מכיוון שהמנהלים/ות מהווים חלק אינטגרלי מהצוות ואכן עובדים בשכר. הם גם מנותקים במידה זו או אחרת מאוכלוסיית היעד אותה הם משרתים –אותה קבוצת אנשים שהם מסורים לה וייתכן שבגללה הם אף יסדו את העמותה. הריחוק מהשדה מפחית את החווייה הישירה והאינטימית הנוגעת למשמעות העמוקה של עבודתם.

כפי שפרטתי במאמר קודם, התרבות הארגונית של המגזר השלישי מקדשת את הצרכים של אוכלוסיית היעד, והמנהלים והצוותים המסורים אינם מרשים לעצמם לסטות מהמטרה הנעלה, אפילו על חשבון בריאותם הפיזית והנפשית. הם חשופים מאד לשחיקה ומרבים להעדיף את צרכי הארגון על פני צרכיהם הפיזיים והנפשיים ודאגות חשובות אחרות.

מנהיג בודד עלול לסבול מסטרס (לחץ נפשי) הולך וגובר המוביל לתפקוד כללי חלש, קבלת החלטות לקוייה, יחסי אנוש מתוחים וחוסר חזון. ברמה האישית, הלחץ עלול להשפיע על שביעות רצון מקצועית, חיי משפחה ובריאות פיזית ונפשית.
מעל ומעבר להגברת המודעות לבעייה, איך יכולים מנהלי עמותות לפתור אותה לטובתם ולטובת הארגונים? אנו מציעים כמה רעיונות לפי הנסיבות וסדר העדיפויות שלכם:

1. תמיכה בעזרת שותף/ה:
ניתן לזהות עמית מתאים בתפקיד ארגוני דומה בכדי לקיים מפגשי תמיכה משותפים. יתכן שכבר זיהית מישהו  איתו יש לך שפה משותפת. קבעו מועדים לפגישות הדדיות בנושאים הקשורים לבדידות בצמרת. אולי פעם בחודש. אפשר גם לנהל שיחה טלפונית פעם בשבוע בתקופות יותר לחוצות. מומלץ מאד לבחור אדם מבחוץ שלא עובד בעמותה שלכם. לעמית מארגונכם ייתכן ויווצרו נאמנויות סותרות או שהוא יתפוס את חלק מהטעונים שלכם כרכילויות. בן זוג, קרוב משפחה או חברים יהיו מתאימים אך ורק אם הם גם עמיתים לעבודה בתפקידים דומים. ישנה תועלת רבה לשמוע ממנהלים אחרים שאכן נתקלים בבעיות דומות, כיצד הם מתמודדים איתן. בנוסף, אפשר לערוך סיעור מוחות כאשר יש מפגש עם מצבים חדשים או מורכבים מהרגיל.

2. תמיכה בעזרת קבוצה:
ניתן ליצור קבוצה עם או בלי הנחייה. יש להזמין מנהלי עמותות בכירים בזמנים קבועים, אולי כל חודש וחצי. יש לדאוג לסדר יום מוכן מראש בכדי שהפגישות תהיינה ממוקדות ויעילות כמו לדוגמא: הצגת מקרה אמיתי לדיון בפורום, ניתוח מאמר שהמשתתפים קראו לקראת הדיון (יש רבים באינטרנט) או מרצה אורח עם שיחה פתוחה בסוף המפגש. אם מזמינים מנחה, אפשר שהוא  יהיה  מנחה מקצועי, מאמן או יועץ מומלץ, או אפילו אחד מחברי הקבוצה שיש לו נסיון בתחום ההנחייה. אכן, מנהלי מלכ"רים מוצפים בעבודה וייתכן שיראו במפגש הזה עוד פגישה הגוזלת מזמנם העמוס ומכוחם המאולץ.

אם את/ה בין המארגנים/ות, יש להדגיש איך הפורום הזה דווקא יכול לחדש כוחות ולספק דרכים יצירתיות לנצל את לוחות הזמנים הקיימים והעמוסים , כך שהמשתתפים יתפקדו ביעילות. אחרון אחרון חביב, ניתן להקים קבוצה וירטואלית  ולהיות בקשר לגבי עניינים רלוונטיים ואתגרים העולים בין הפגישות.
Photo credit: See here

3. תמיכה בעזרת מאמן אישי ("קוצ'ר"):
בבחירת מאמן, יש לבחור באדם בעל נסיון במגזר השלישי, כמו למשל כותבת שורות אלה או חלק מהקולגות שלי. בניגוד לאימון ארגוני – היכול לסייע במקרים אחרים – האג'נדה היא חיזוק המנהל כמנהיג וההתמודדות עם הסוגיות הניהוליות הייחודיות שלו, מבחינה מקצועית ואישית. ישנו יתרון גדול במיוחד כשמדובר באתגרים ספסיפיים לתפקיד שאותו מנהל נושא, בעלי מרכיבים אישיים או אפילו סודיים. מעבר לזה, ייתכן והסגנון האישי העדיף על אותו מנהל הוא לפתור בעיות בארבע עיניים בעזרת איש או אשת מקצוע. ישנן שיטות שונות של אימון אישי. דאגו לקיים פגישת הכרות עם המאמן הפוטנציאלי בכדי לעמוד על הסגנון, הגישה והאווירה, ובחרו לפי הבנתכם. בקשו המלצות, פרטו את המטרות ואת הציפיות שלכם.

ארגונים רבים מקציבים כספים לאימון כזה מכיוון שהתהליך מטיב רבות עם הארגון. למנהיג לחוץ וחסר תמיכה קשה לתרום להצלחת הארגון!

עליזה מאיר אפשטין מציעה אימונים אישיים למנהלים בכירים במגזר השלישי המבקשים לשפר את כשורי המנהיגות והיעילות שלהם תוך כדי יצירת איזון בין ערכים אישיים מתחרים.

דוא"ל: alisa@maeir.com
טלפון: 0545-872-260